2010. október 7., csütörtök

Festivals of the World 1. - Oktoberfest




Az ünnepről

A leghíresebb és legnagyobb sörfesztivál (Bierfest) a müncheni, ami idén volt 200 éves! Szeptember végétől október első hétvégéjéig tart. Magyarországon sem ritka, hogy rendeznek. Például Kecskeméten, Balassagyarmaton vagy Szegeden. Ilyenkor sörsátrakban többféle sört lehet kóstolni. Németországban literes korsókban mérik a söröket. :) Általában a sörfőzők ilyenkor nagyobb alkoholtartalommal készítik az italt. Ettől nagyon jó lesz a hangulat. A hangos emberek gyakorlatilag túl ordítják a sramli zenészeket. De nem csak inni, hanem enni is lehet, a szintén "tradicionális" német "nemzeti eledelt" a Wurstot.

De ma már a sörfesztiválnak turisztikai értéke is van. Sokan jönnek külföldről, hogy lássák a már több-százéves ünnepet. A sörsátrakon kívül óriáskerék, bábszínház és cirkusz is előfordulhat.

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték meg, I. Lajos bajor király és Terézia hercegnő esküvője alkalmából. Utána minden évben magánemberek majd 1819-től München városa rendezte meg.

Wohl bekomm's! - Egészségedre!

Bővebben

+képek

A babáról

2006-ban kiadott, Pink Label típusú, német népviseletbe öltöztetett baba. Az előző kiadású Dirndli (német) népviseletes babákhoz képest ez sokkal részletesebb. (Mint általában a modern kiadások.) Eredetileg a népviselethez hozzátartozott még egy kötény is, ami a babáról lemaradt. Nem is baj, mert legalább nem veszi el a szoknya szép mintájának, és az alsó szoknya csipkéjének a fényét. A szoknya is megrövidült a modernkor szellemében, ellenben a zokni hosszabb lett. A fűzőszerű mellény szépen hímzett, és kiemeli a mellet. A buggyos ujjú blúznak tényleg ilyen mély dekoltázsa van, de az ujj és a törzsrész egyben szokott lenni. (Sajnos a csigába csavart és belőle lelógó színes szalagok nevének és hátterének nem tudtam utána nézni.) Eredetileg bajor és tirol népviselet volt, de már szinte divat a sörfesztiválokon, és egyéb rendezvényeken.

Az egyik legszebb baba a gyűjteményemből, és nagyon jó fotókat is sikerült készítenem vele. A fenti talán a legjobb.



2 megjegyzés:

  1. Magyar népviseletes Barbie baba létezik? Egy ismerősöm szeretne olyat és tőlem kérdezte, hogy van e olyan online bolt ahol lehet olyat venni..

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nem létezik. Pedig barátnőimmel ez nekünk is szívünk vágya, de ez a Mattelt nem érdekli. Azért is felháborító, mert más európai népviseletből 2-3 kiadás is létezik, mint német, spanyol, francia vagy skót, de még osztrák, lengyel és csehszlovák is van egy-egy.

    VálaszTörlés