2011. július 1., péntek

Egy kis Barbie történelem


Egy (vagy akár többet is) egész könyvet meg lehetne tölteni a Barbie-val kapcsolatos "történelemmel". Már írtam korábban egy bejegyzést Ruth Handlerről, Aki megálmodta Barbie-t címmel. Ezért őt most hanyagolom. Illetve Barbie megjelenéséről és arcának festéséről is készült már egy bejegyzésem. Most inkább csak a különböző típusú babák kiadására térnék ki, de itt sem az összesre, mert belőlük is jóval több van, mint azt elsőre gondolnánk. És akkor még a gyűjtői (collector) kategóriákat nem is említem. Erről is bővebben egy régebbi cikkben.

Kedvenc babánkat mindig csak a becenevén (Barbie) említik, és sose a hivatalos teljes nevén, ami Barbie Millicent Roberts. Született: 1959 március 9-én, Willows-ban, Wisconsinban. 29 cm magas. Három éven belül eljutott Európába is. Ma már több, mint 150 országban kapható.

1961-ben Barbie egy bálon találkozott Kennel, és azóta elválaszthatatlanok. 1963-ban született legjobb barátnője, Midge. 1964-ben kapott Barbie először kis húgot, a tini Skipper személyében (később Skippernek is lettek barátnői). 1968-ban tett szert néger barátnőjére, Christie-re. (1968-ban jött az első beszélő baba is.) 1980-tól pedig kaphatók a világ babái (Doll of the World). 1988-tól kezdve ismeri Barbie Teresa barátnőjét (a barátok köre ennél sokkal tágabb, de ez a belsőkör). 1995-ben született Kelly húga, és 1999-ben Krissy, Barbie csecsemő húga.

2000-től többszörös megújulás is megfigyelhető. Változott a játék és a gyűjtői babák kivitelezése, és innentől fogva évente új Barbie filmet kapott a közönség, ami eleinte még olyan klasszikusokat dolgozott fel, mint a Rapunzel vagy a Diótörő.

Az elmúlt több mint 50 évben Barbie 100-nál is többféle munkakörben dolgozott. Több mint 70 tervező készített neki ruhát, olyan is akinek már volt neve a szakmában, és olyan is, akit Barbie ruháinak tervezése után ismert meg a világ. Évente kb. 120 különböző ruhát kap.

(Forrás: egy 2001-es Mattel Barbie katalógus és The New York Times)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése