2010. június 26., szombat

Kiadás típusok




A gyűjtői kiadású babáknak különböző fokozatai vannak. A legújabbak az úgynevezett label-ek. Ezt a limitálási megnevezést 2004 közepe/vége felé vezették be, előtte editionok voltak. Ahogy a fenti képen is látszik a Pink Labellel kezdődik a sor ennek szinte nincs is limitje, csak annyit adnak meg róla, hogy csak kiskereskedelmi forgalomba kapható. Mivel ebből készül a legtöbb ez a legolcsóbb kategória. Valójában nem is olyan drágák mint kis hazánkban, mert csak kb. 20$, ami olyan 4/5000 Ft-nak megfelelő összeg. Csakhogy míg eljut hozzánk hozzájön a szállítási- , raktározási költség, adó, (talán vám és illetékek is?) és végül az eladó haszna. Így kerül a duplájába, kb. 9-10.000 Ft-ba mire kézbe vehetjük. Aztán következik a Silver Label, amiből világszerte maximum 50.000-et adhatnak ki. Majd a Gold Label, amiből nincsen 25.000 darabnál több. Vagyis előfordul, hogy ritkábbak. Ilyenkor jelzik a dobozon darabra pontosan. Nekem mind a három goldosom 10.000 darab alatt van. Ezek már közelítenek a következő kategóriához. És végül a Platina Label, amiből 1000 darab vagy kevesebb készül. Egyébként Pink Labelből és Gold labelből van a legtöbb féle baba kiadva.

Ezenkívül van még egy ritkán használt kategória, a Black Label, ami arról kapta nevét, hogy az ilyen típusú babák többsége eleinte fekete ruhát hordott. Aztán már megjelentek mindenféle viseletben. Felnőtt gyűjtőknek szánt, kimondottan neves dizájnerek tervezte ruhákat hordanak legtöbbször. Manapság pont aktuális a Barbie Basic miatt. viszont ezek nem is érnek sokkal többet a játékbabáknál.

A 2004 előtti besorolás csak három kategóriát különböztet meg. A legalacsonyabb szint, amit a Pink Label váltott fel, a Collector Edition. Ebből 30.000 darabot vagy kevesebb gyártottak. A régebbi besorolás ebből a szempontból jobb volt, mert kevesebbet adtak ki a legalacsonyabból is. Mára pedig a legalacsonyabbnak szinte nincs is limitje, az ára mégse sokkal olcsóbb. Ezen a kategórián felül van még a Limited Edition és a Special Edition. (Sajnos ezeknek nem ismerem a limitét.)

Illetve ezeken kívül volt még egy, úgynevezett Timeless Treasures széria, amiben főleg hírességekre hasonlító babákat adtak ki. Több Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Elvis Presley, és Marilyn Monroe baba is készült a sorozaton belül.

3 megjegyzés:

  1. Milyen aranycímkésed van ,megkérdezhetem.Én csak mostanában kezdtem gyűjteni.(Van egy Vera Wang menyasszonyom,és egy Kék nagyestélyis Silkston B )

    VálaszTörlés
  2. Általában a Barbie Collector showcase menüjéből érdemes kiindulni. Itt többféleképpen is lehet böngészni: kiadás éve szerint, sorozat szerint... és itt található a labels & editions szerinti csoportosítás is. Ha ezt lenyitod rögtön kiválaszthatód a goldot. (Most ezt linkeltem be.) Vagy amelyik tetszi...

    VálaszTörlés
  3. Egyébként a Basic barbie-kat az olyan gyűjtők számára adták ki, akik szeretik személyre szabni a babákat. Ezt eddig nem tudták megtenni ezzel a különleges, "model muse" testfelépítéssel, amit csak a gyüjtős babák számára gyártanak, így ők a gyerekek számára kiadott játékbabákból készítettek egyedi festéssel és ruhával barbie-t. Ez az "OOAK" a "one of a kind" baba, melynek lényege, hogy egyedi, valaki óriási munkával készítette.
    http://www.squidoo.com/ooakbarbie

    VálaszTörlés