2010. november 11., csütörtök

The Princess of the World 3. - Princess of the Korean Court




Korea

Korea az i. sz. VII századtól önálló állam, bár később is sokban függőt Kínától. 1890-től japán fennhatóság alá került, 1910-ben pedig magába olvassa (ahogy Németország Ausztriát). A második világháborúban a megszálló szovjet és amerikai csapatok ketté osztották 1945-ben. Így lett Észak-Korea szovjet mintára kommunista állam, és Dél-Korea nyugati köztársaság. (1950-53-ig Észak-Korea Kína segítségével megszállta Dél-Koreát, akiknek az ENSZ sietett segítségére.)

Korea pénzneme a von, éghajlata monszun. Észak-Korea fővárosa és egyben legnagyobb városa Phenjan. Államformája: népi demokratikus köztársaság. Dél-Korea fővárosa és legnagyobb városa Szöul, a világ 15. legnépesebb városa. Államformája: köztársaság. Dél-Korea Ázsia harmadik legnagyobb ipari nagyhatalma Japán és Kína után. Termesztenek rizst, de fontos még a többi gabona, és zöldség- gyümölcsféle is.

A babáról

A dobozon lévő képen a hercegnő és katonai kísérete látható; valamint a háttérben a Szöul középpontjában fekvő Kjöngbok királyi palota, azon belül is a Hjangvondzsong-pavilon, ami a király szálláshelye volt. A baba 14-16. századbeli lehet, ugyanis a fent említett palota ekkor tájt volt használatban.

Ebben az időszakban (és már néhány évszázaddal előbb is) minden rendű és rangú asszony és lány ilyen ruhát hordott. A rangot a kiegészítők és a ruha színe és mintázata határozta meg. A hosszú ujjú, rövid felsőt jeogorinak hívják, ami elöl és hátul rálóg a lefelé bővülő, földig érő szoknyára, a chimára. A jeogorit egy levehető gallér, a dongjeong díszíti; valamint egy szalag, amit otgoreumnak neveznek. A fejére egy több méter hosszú fonott parókát csavartak, ami a gache nevet viseli. A gache-t az előkelő származásúak gyakran arany vagy ezüst ékszerekkel díszítették, a csat formájúakat tteoljomnak hívják. A legdíszesebb előkelő ruhákat szimbolikus jelentésű állati és növényi mintákkal tarkították, amik a hiedelem szerint védelmet és szerencsét hoznak a viselőjére. A viselet összefoglaló neve Dél-Koreában hanbok (jelentése ugyancsak ruha, viselet), Észak-Koreában joseon-ot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése