2011. június 20., hétfő

Porcelán Barbie-k

Kislány koromban a műagyag játékbabákkal kezdtem, aztán ahogy megtanultam vigyázni a játékaimra kaptam egy-egy porcelán babát is, majd én is vettem magamnak. Manapság már a porcelán baba vásárlás nem jellemző rám. (Sokszor nem is lehet már kapni itthon igazán szépeket. Sőt a tucatárú jellemző erre a területre is a minőség rovására.)

Egészen meglepődtem, amikor rájöttem, hogy limitált kiadású Barbie-kból is készült porcelán baba egy időben. Most ezekről írnék röviden. Sajnos nekem ezekből nincsen egy se és még csak nem is láttam „élőben”, úgyhogy a minőséget nem tudom megítélni, de ha már Barbie, akkor már azért talán elvárhatunk tőlük valamit...

Több kollekciót is kiadtak a '80-as évek közepétől a 2000-es évek elejéig:

1. Porcelain Treasures
Eleinte porcelán formában adták ki azokat a régi típusú babákat, amik manapság a Silkstone collectionon belül kerülnek napvilágra. Többször kerültek elő itt újra kiadások, például 30. évfordulós vintage reprodukciók, mint a Solo In The Spotlight Barbie Doll, a 30th Anniversary Midge Doll vagy a 30th Anniversary Ken Doll.

2. Presidential Porcelain Barbie Collection
Ezen a kategórián belül csak két teljesen egyforma baba szerepel Crystal Rhapsody néven. Ezek már az aktuális játékbabák pofiját kapták. Annyi különbség van köztük, hogy az egyik egy szőke Barbie a másik egy barna. 1992-ben és '93-ban adták ki őket. És ezek voltak az első olyan porcelán Barbie-k, amiket a Mattel gyártott.

3. Fabergé Porcelain Barbie Collection
Ide tartozik az a 2000-től kiadott 3 baba, amelyeket Peter Carl Faberge munkái inspiráltak. Mindegyik 19. századi díszes királynői (cárnői) ruhát visel. Nagyon szépek. Ezeknek már egyedi festésű arca is van. Szívesen elfogadnék egyet. :)

Talán többeknek ismerős is a „Fabergé-tojás” elnevezés, nem? Na, ez volt a mai Kinder tojás elődje. Persze ez még nem a „köznép” számára készült, és nem is futószalagon. 1885-ben lett a francia aranyműves Faberge III. Sándor orosz cár udvari ékszerésze. Legfontosabb feladata az lett, hogy 11 éven keresztül minden húsvétra készítsen Sándor cár feleségének egy díszes tojást, ami kincset rejt. Ezeknek a tojásoknak az aprólékos készítésével gyakran az egész éve elment. Némelyik kis zenedobozt rejtett, másik egy kis hintót vagy órát... Manapság műkincs értékűek. 2007 -ben a londoni Christie's aukciósház árverésén egy Fabergé-tojás 9 millió fontért (3,2 milliárd forint) talált új gazdára.

4. Prima Ballerina Collection
Ezen belül található két balerina baba, amiket Edgar Degas festményei inspiráltak. Mind a kettő tipikus balett testtartással. Egyik rózsaszín, a másik fehér tüllruhában. Ezeken is rögtön megakadt a szemem, de mivel eredeti fotókat nem igazán lehet róluk látni, ezért az a baj sejtelmem támadt, hogy a nyugati országokban is méregdrága lehet. (Nem beszélve arról, hogy a porcelán törés mentes szállítását is meg kell oldani.)

5. ?két teázós hölgy?
A pontos nevét nem tudom ennek a sornak még (amint fel lesznek töltve collectorra kijavítom). Mindkét baba a felemelt kezében tart egy csészét a csészealjjal együtt, és talán a viktoriánus korabeli Anglia divatja szerint vannak öltözve (de ez még nem biztos). Egyikük rózsaszínű, a másikuk zöld ruhát visel. Ez a kettő is nagyon helyes.

6. Egyéb
Voltak egyéni darabok is, illetve egy-két évig az aktuális karácsonyi és menyasszonyi baba is porcelánból készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése