2013. április 12., péntek

Skót baba

Legújabb kedvencemet szeretném most bemutatni nektek, a Skót babát. Még a 2009-es évből való, amikor még a Pink Label típusú népviseletes babákból kevesebbet és részletesebben kidolgozottakat adtak ki. 



A skót viselet az egyik legjellegzetesebb európai viselet, a skótkockás rakott szoknya a világ minden táját meghódította. A poén az egészben, hogy nem csak a nők viselete, hanem a férfiaké is és nem hordanak alatta mást (eredetileg nem hordtak alsó neműt). A szoknya neve kilt és derékban öv tartja, amit gyakran a mellény takar. A bőrből készült övhöz a sporran nevű erszény társul, amibe valami nehezéket szokás tenni, hogy a szoknya ne libbenjen fel táncközben. A szoknyán elöl nincsen hajtás, oldalt egy hasíték fut végig a tetejétől az aljáig és a hozzátartozó plaid (tartán-pléd) széle rojtos. A plaid régen 6 méter hosszú és 2 méter széles volt, hogy védjen a zord időjárási körülményektől, mára jelentősen megrövidült. A tartán magát a skótkockás anyagot jelöli. A tuar azaz szín és a tan vagyis felségterület szavakból áll a szó. Ebből már kikövetkeztethettétek, hogy a különböző klánokhoz tartozó családok különböző kockájú és színösszetételű tartánt viseltek. A XVIII. századi függetlenségi törekvések szimbóluma lett, ezért betiltották, de a XIX. században a romantikakorában újra divatba jött. A sapkát a nők csak férjhez menetel vagy szülés után hordhatták. 



A babának a tartán-plédéjén még egy bross is található, amibe egy tollat illesztettek. Nagyon dekoratív megoldás. A bross eredetileg rögzítette a plaidet a mellényhez a vállánál. A mellény nyak és váll részéhez csipke van varrva, ami a blúzt jelképezi, ami nincs a babán, de szokás alávenni. 

Egy másik skót jellegzetessége is van a babának. Mégpedig a skótduda a kezében, amit kecske vagy birka bőrből készítenek. Mivel a duda az a hangszer, ami a legkevésbé uniformizálódott, ezért Európában népi jellegzetességei vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése