2012. szeptember 18., kedd

A FAO Schwarz 150-ik évfordulójára





Már néhány hónapja lehet kapni a FAO Schwarz 150-ik évfordulója alkalmából kiadott babát, amit a híres játékkatona ihletett. A baba nagyon kis helyes, mosolygós. A jobb keze egyedi tartásban szalutál (tiszteleg).

FAO Schwarz

A híres, többemeletes, látványosságnak számító, new york-i játékbolt ősét 150 éve, egészen pontosan 1862-ben alapították. Ez Amerika legrégibb játékboltja és turisztikai célpont (a new york-i központi bolt).

Először Toy Bazaar néven nyitotta meg Frederick August Otto Schwarz (F.A.O.Schwarz), német emigráns Baltimore-ban, ahol ő és testvérei kiskereskedelemben árusították a játékokat. New York-ban 1870-ben nyitottak boltot Schwarz Toy Bazaar néven, még nem a mai helyén (1986-ban költöznek majd a Fifth Avenue és az 58. utca sarkára). 1889-ben egy újsághirdetésben szerepelt először FAO Schwarz-ként. 1963-ban a Schwarz család eladta az utolsó részvényeit is az üzletből. Ezután több tulajdonos kezén is átment. 2000-ben már 40 boltjuk volt.

A 2003-ban egy csődeljárást is túlélt, mivel nehezen veszi fel a versenyt az olcsóbb kategóriás, bóvli játékokkal. A FAO csak minőségi, egyedi játékokat forgalmaz, ami saját bevallásuk szerint se a széles nagyközönség pénztárcájához van szabva. Ugyanis itt több százezer forintos játékok vannak a választékban, de a milliós nagyságrendű tétel sem ritka. Például a Bonzini Babyfoot Barbie Foosball Table névre hallgató barbies csocsóasztal 5 és fél millió forint körül mozog.

Leglátványosabb játékai az életnagyságú plüssök és babák, de akár LEGO-ból is összerakják a kedvenc focistádat. Ezenfelül vannak saját gyártású játékaik is, mint például a híres Steiff kitömött játékok. Valamint a játékokon túl baba- és gyermekruházattal is foglalkoznak. 2008-tól személyre szabottan lehet Muppet figurákat, Barbie babákat és egyéb figurákat rendelni tőlük. Online boltjuk is van természetesen.

2010-ben nyílt meg a FAO Café a zászlóshajó/központi bolton belül, amibe a new york-i éttermek, kávézok híres különlegességeit kínálják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése