2011. december 25., vasárnap

Byron Lars, egy Barbie designer


Egy olyan tervezőt szeretnék nektek bemutatni Bob Mackie után, aki szintén több kreációjával tette gazdagabbá Barbie ruhatárát.

Azt lehet mondani, hogy ha Bob Mackie a legritkább "fehér" Barbie-k tervezője, akkor Byron Lars a "feketéké" (lévén ő is afroamerikai). Lásd itt az általa tervezett babákat. Eleinte kimondottan afrikai hangulatú babákat készített, aztán sajátos stílus elemeket mixelt (mash up) össze. Mindegyiknek megvan a maga hangulata, ami elsőre kicsit megdöbbentő, de ha többet látja az ember egészen érdekesnek látja már... Csakhogy néhány darabot említsek:

Tipikusan Afrikai babák - a Treasures of Africa sorozat








Ezeket a babákat a 2000-es évek legelején adták ki. Az utolsó babán már látszik az egyéb kultúrák hatása a tervező munkájára. Egészen konkrétan északi, eszkimó jellegű kapucnit és csizmát visel a baba.

Chapeaux Collection





2006-os és 2008-as megjelenésűek. A Chapeaux szó franciául kalapot jelent. Ez a szó egyszerre több utalást is tartalmaz: 1. a sorozatban szereplő két baba kalapot visel, 2. ovális kalapdobozban forgalmazták őket, 3. a francia szó tisztelgés New Orleans előtt, ahonnan elterjedt a néger népzene, a jazz legrégibb alakja (itt sokan még franciául beszéltek, egy időben még el is akart a környék szakadni az USA-tól)




A következő két darab egy-egy mash up, vagyis multikulturális viselet, egy mix. Az első egy japán-afro mix, kimonó ruhaujjal és gésa sminkkel, de modern farmerral, és tipikus göndör afro tincsekkel. A második egy jellegzetes skót és afrikai darabokat egyszerre viselő hölgy.



Byron Lars egyébként 1965-ben született Oaklandben. A "fekete Calvin Klein"-ként is emlegetik. Szabadúszó divattervező. Több neves díjat és felkérést is bezsebelt már.

Akit részleteibe menőbben is érdekel a tervező itt olvashat róla bővebben:

Answers

Byron Lars Beautymark

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése