2010. december 15., szerda

Festival of the World 3. - Kwanzaa



Az ünnepről
Kwanzaa egy karácsonyhoz hasonló fényünnep, ami afrikai hagyományokon alapul, de nincs évszázados hagyománya. A '60-as években egy Maulana Karenga nevű, amerikai polgárjogi aktivista találta ki a fogalom rendszerét. Maga a szó, hogy kwanzaa szuahéli nyelven első termést jelent. Azért választották a szuahélit, mert Afrikában ez a legelterjedtebb nyelv. Egy hétig tart az ünnep december 26.-tól január 1.-ig. Minden napra jutt egy gondolata, amit az egyén a családdal és/vagy a barátokkal megvitathat. Ezek a gondolatok: egység, önállóság, közös munka és közös felelősség, együttműködés, cél, alkotóképesség, és végül a magunkba vetett hit.

Vannak „rituális” tárgyai a kwanzaa-nak. Ezen az ünnepen is szokás gyertyát gyújtani. Mindennap egyet a hétből. Három piros, egy fekete és három zöld gyertya van egy hétágú gyertyatartóban. A piros a afro-amerikaiak (és őseik) vérét, a fekete az arcukat és a zöld a jövőbe vetett hitet jelképezi. Gyümölcsöket és zöldségeket tartanak elöl (ha már első termés, ugye). Van egy borospoharuk, amit egység pohárnak neveznek és mindenki iszik belőle. A hatodik napon náluk is szokás nagy családi, baráti vacsorát tartani, amin népmeséket mesélnek, és ajándékoznak.

A babáról
A baba tipikus afro jegyeket kapott, és ez nem csak a sötét bőr, hanem a karakteres arc is (szép, dús, hosszú, barna, göndör haj; a vastag ajkak, és nagy orr). Hagyományos afrikai motívumokkal díszített a kétrészes ruhája. Ez a világos színű ruha jól áll a sötét bőréhez. Különleges baba az már biztos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése